Australijski biochemik tłumaczy to niewielką ilością promieni słonecznych w ciągu roku, które pozytywnie wpływają na stan skóry. Ponadto w północnej Azji występuje niewiele krzyżówek genetycznych, zatem gen odpowiedzialny za zachorowalność na łuszczycę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Natomiast w Japonii i Chinach populacje są duże, zatem geny są zróżnicowane.
 Dr Michael Tirant zaprezentował także związek diety ludności Azji z odpornością na łuszczycę. Kuchnia orientalna Chin i Japonii jest bogata w zielone warzywa bogate w kwas foliowy i uboga w mięso, zatem mieszkańcy tej części kontynentu jedzą produkty bogate w witaminy i są bardziej odporni na łuszczycę od ludność żyjącej na północnej Syberii. 
Podczas konferencji w Warszawie doktor Michael Tirant podkreślił, że w leczeniu łuszczycy najważniejsze jest określenie jej przyczyny. Badania biochemika potwierdziły, że częstotliwość występowania łuszczycy zależy od regionu geograficznego. 
Źródło: www.rynekzdrowa.pl
 
        
		 
   
         
                     
                     
                     
		 
                                         
                                         
                                        